Οδηγός Ρυθμίσεων Προγραμμάτων

Βήμα 1ο – Προετιμασία/Σύνδεση Συσκευών

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για να κάνουμε εκπομπή στο διαδίκτυο, είναι η καλή σύνδεση στο internet. Προτείνουμε ενσύρματη σύνδεση στο router, αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε προσπαθήστε να βρείτε μία καλή και ταυτόχρονα ήσυχη θέση στο σπίτι έτσι ώστε να γλιτώσετε θορύβους και αποσυνδέσεις.

Πριν ανοίξουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα, συνδέουμε όλες τις συσκευές που θα χρειαστούμε για την εκπομπή. Ηχεία, ακουστικά, μικρόφωνο κτλ.


Βήμα 2ο – Ρύθμιση Συσκευών

Ανοίγουμε τις ρυθμίσεις συσκευών ήχου κάνοντας διπλό κλικ στο εικονίδιο «Ήχος» που υπάρχει στην επιφάνεια εργασίας.

Tip: Αν δεν έχουμε το εικονίδιο, τότε το βρίσκουμε στην Έναρξη > Πίνακας Ελέγχου > Υλικό και Ήχος > Ήχος.

Στην καρτέλα «Αναπαραγωγή» επιλέγουμε ως προεπιλεγμένη συσκευή (και επικοινωνίας) τα ηχεία/ακουστικά από τα οποία θέλουμε να ακούμε τη μουσική.

SOS: Στην καρτέλα «Εγγραφή» επιλέγουμε ως προεπιλεγμένη συσκευή το «Voicemeeter Output». Προαιρετικά μπορείτε να επιλέξετε ως προεπιλεγμένη συσκευή επικοινωνίας το μικρόφωνο σας.


Βήμα 3ο – Άνοιγμα Προγραμμάτων

Πρώτα ανοίγουμε το Winamp και φτιάχνουμε την playlist που θέλουμε για την εκπομπή. Μαζί με το Winamp, θα πρέπει να σας έχει ανοίξει και το SHOUTcast (άσπρο παράθυρο) το οποίο είναι το πρόγραμμα αναμετάδοσης.

Tip: Αν δεν έχει ανοίξει το SHOUTcast, το ανοίγετε εσείς πατώντας στο Winamp: Options (πάνω αριστερά) > Preferences > DSP/Effect > διπλό κλικ στο SHOUTcast Source DSP.


Δεύτερον, ανοίγουμε το Voicemeeter και περιμένουμε να φορτώσουν όλες οι συσκευές και οι ρυθμίσεις του. Μαζί με το Voicemeeter, θα πρέπει να ανοίξει και το κουμπί που πατάτε για να μιλήσετε στον αέρα.

Tip: Αν δεν έχει ανοίξει το κουμπί, το ανοίγετε εσείς πατώντας στο Voicemeeter: Menu (πάνω δεξιά) > MacroButtons: Run on Voicemeeter start (θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο).


Βήμα 4ο – Ρύθμιση Προγραμμάτων
 • Στο Winamp δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια ρύθμιση.
  SOS: Βάζουμε μουσική να παίζει για να συνεχίσουμε τις ρυθμίσεις.
 • Στο Voicemeeter:
  • Το πρώτο κανάλι πρέπει να είναι κενό ή να έχουμε επιλεγμένη την κατάλληλη συσκευή για να έρχεται ήχος από YouTube/Messenger.
  • SOS: Στο δεύτερο κανάλι επιλέγουμε το μικρόφωνο μας.
   Κάνουμε τεστ μιλώντας στο μικρόφωνο. Θα πρέπει να ανεβοκατεβαίνει η μπάρα του ήχου.

Tip: Αν έχουμε επιλέξει την σωστή συσκευή αλλά δεν έρχεται ήχος ή η ένταση του μικροφώνου είναι πολύ χαμηλή, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις συσκευών ήχου > Καρτέλα Εγγραφή > Δεξί κλικ στο μικρόφωνο μας > Ιδιότητες > Καρτέλα Επίπεδα > Βάζουμε την ένταση στο 100. Αν συνεχίζει να είναι χαμηλή, μπορούμε να αυξήσουμε και το Microphone Boost, κάτω από την ένταση.

 • Στο τρίτο κανάλι του Voicemeeter θα πρέπει να έρχεται ήχος από τη μουσική που παίζει στο Winamp.

Tip: Αν δεν έρχεται ήχος (ενώ παίζει κανονικά η μουσική από το Winamp) τότε κάνουμε το εξής: Κάτω δεξιά στη μπάρα των Windows, δεξί κλικ στο εικονίδιο του ήχου > Άνοιγμα μείκτη έντασης ήχου > Στο παράθυρο που ανοίγει, στα αριστερά μας δείχνει τη συσκευή ήχου, πατάμε στο βελάκι που δείχνει προς τα κάτω και επιλέγουμε το Voicemeeter Input > Ανεβάζουμε τέρμα την ένταση του Winamp.

 • Στο τελευταίο κανάλι, κάνουμε κλικ στο κουτάκι Α1 και επιλέγουμε τα ηχεία/ακουστικά μας από τα οποία θέλουμε να ακούμε τη μουσική.

 • Στο SHOUTcast:

SOS: Στην καρτέλα «Input», στο Input Device θα πρέπει να είναι επιλεγμένο το «Soundcard Input».

Μετά την παραπάνω επιλογή, θα πρέπει οι πράσινες μπάρες του ήχου να ανεβοκατεβαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει σωστά όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις.

Αν επιλέξουμε το Winamp(Recommended), τότε θα μεταδίδουμε μόνο τον ήχο του Winamp, κάτι το οποίο δεν θέλουμε.

Στην καρτέλα «Output», τα στοιχεία σύνδεσης θα πρέπει να είναι τα παρακάτω:

 • Στην καρτέλα Login:
  • Server Address: hyades.shoutca.st
  • Port: 8315
  • DJ / User ID: το username σας
  • Password: radioSKG2019gr
  • Connect using: v.1.x mode (legacy servers)
 • Στην καρτέλα Directory:
  • Name: SKG Web Radio
 • Στην καρτέλα Encoder:
  • Encoder Type: MP3 Encoder
  • Encoder Settings: 128kbps, 44100Hz, Stereo

Βήμα 5ο – Βγαίνουμε Αέρα!

Εφόσον έχουμε κάνει ΟΛΟΥΣ τους παραπάνω ελέγχους και ρυθμίσεις, και δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα, πατάμε το κουμπί Connect στο παράθυρο του SHOUTcast για να βγούμε στον αέρα.

Για να επιβεβαιώσουμε ότι συνδεθήκαμε σωστά, βλέπουμε των αριθμό των δεδομένων που στέλνουμε να αυξάνεται, όπως και τον χρόνο σύνδεσης μας.

Τέλος μπαίνουμε στην σελίδα μας (skgradio.gr) και ελέγχουμε ότι η μουσική και το μικρόφωνο μας μεταδίδεται/ακούγεται κανονικά. Υπάρχει καθυστέρηση περίπου 15 δευτερόλεπτα, οπότε προλαβαίνετε να ακούσετε τον εαυτό σας στον αέρα.

Είναι προτιμότερο να ξεκινάτε 10-15 λεπτά πριν την εκπομπή, έτσι ώστε να προλάβετε να κάνετε όλους τους ελέγχους/ρυθμίσεις με την ησυχία σας, αλλά και για να έχουμε χρόνο να διορθώσουμε οποιαδήποτε προβλήματα.

Αν εξακολουθείτε να έχετε κάποιο πρόβλημα, επικοινωνήστε με τον Σάββα Μαντζουρανίδη σε Messenger ή Instagram ή αλλιώς στο 6981987919.

ΚΑΛΗ ΕΚΠΟΜΠΗ!

Top